23 Nov
23Nov

"צפון יוון" ו"כפרי זגוריה" הפכו למושגים שגורים בקרב המטיילים הישראלים, עד כדי כך שיש החושבים שהם נרדפים זה לזה ואין בלתם בצפון יוון. אך בתוך אזור זגוריה, הכולל כ-46 כפרים ציוריים, יש כאלה שזכו לתהילה עולמית (בצדק), לצד אחרים שנזנחו – לא באשמתם – ושומרים על יופי וייחוד בלתי נשכחים. אני טוען בפני רבים מהמתכננים טייל באזור, כי ביקור בזגוריה לא יהיה שלם בלי לגלות את אותם כפרים פחות מוכרים, שמסתירים חוויות אותנטיות שאסור להחמיץ.

1. ויטסה: הכפר המסורתי היפה בלב זגוריה

מיקום גיאוגרפי ומאפייניו

ויטסה (Vitsa) הוא אחד הכפרים היפים ביותר בזגוריה, ממוקם במרחק של כ-35 ק"מ מהעיר יואנינה ובגובה של כ-960 מטרים מעל פני הים. הכפר ממוקם על מדרון ירוק הצופה אל קניון ויקוס המפורסם ומציע נופים עוצרי נשימה של הטבע הפראי שמאפיין את אזור זגוריה. הרחובות הצרים המרוצפים באבן, הבתים המסורתיים והכיכרות המרכזיות יוצרים תחושה של חיבור עמוק להיסטוריה ולמסורת.

ההיסטוריה של ויטסה והנס הכלכלי של האזור 

ויטסה, כמו כפרים אחרים בזגוריה, נהנתה ממעמד אוטונומי בתקופת השלטון העות'מאני. הודות לכך, במאות ה-18 וה-19 האזור חווה צמיחה כלכלית משמעותית, כאשר הכפרים הפכו למרכזי מסחר ומסלולי נדידה עבור סוחרים ואמנים. בויטסה, ניתן לראות עד היום את ההשפעה של התקופה הזו בבתי האחוזה המרשימים, הכנסיות המעוצבות והגשרים המחברים בין חלקי האזור.

אוכלוסיית הכפר ועיסוקיה 

תושבי ויטסה היו ידועים כמובילי המסחר האזורי ועסקו גם בחקלאות, גידול צאן ותעשיות קטנות כמו אריגה וייצור כלי עבודה. כיום, תושבי הכפר מתמקדים בעיקר בתיירות – אירוח, מסעדות, ומדריכי טיולים שמספרים למבקרים על ההיסטוריה המקומית והטבע המרהיב.

אגדות ומיתוסים 

אגדה מקומית מספרת כי שביל עתיק המחבר בין ויטסה לקניון ויקוס נוצר על ידי סוחרים שיצאו למסע עם פנסי שמן בלילות חשוכים, ורוחות הטבע שמרו על דרכם. השביל משמש כיום מטיילים מכל העולם המחפשים לחוות את קסם האזור.

תרבות ייחודית, אירועים ופסטיבלים 

הכפר חוגג את פסטיבל "אגיוס ניקולאוס", פטרון הכפר, בחודש דצמבר. במהלך הפסטיבל מתקיימים טקסים דתיים בכנסייה המרכזית לצד אירועים חברתיים הכוללים ריקודים מסורתיים ומוזיקה חיה.

גסטרונומיה ואוכל ייחודי

המטבח של ויטסה שופע מאכלים מסורתיים, והכפר ידוע במיוחד בזכות "קאטו פיטה" – פאי ייחודי המשלב שכבות של ירקות שורש, גבינות ותבלינים מקומיים. מסעדות הכפר מגישות גם בשרים מקומיים, מאפים תוצרת בית, ויינות מאזור אפירוס.

סדנאות והדרכות

בויטסה פועלות סדנאות ללימוד בישול מסורתי, יצירת גבינות מקומיות, והיכרות עם אמנות האריגה של זגוריה. מדריכים מקומיים גם מציעים סיורים היסטוריים, טיולי טבע ומפגשים תרבותיים עם אנשי הכפר. ניתן לתאם זאת עם בעלי בתי האירוח המקומיים.

לינה במקום 

ויטסה מציעה מגוון בתי הארחה ייחודיים:

  • Pirrion Boutique Hotel – מלון בוטיק מפואר המשלב מסורת ועיצוב מודרני.


  • Kores Boutique Hotel – בית הארחה הממוקם בבניין היסטורי ומציע חדרים נוחים ונוף עוצר נשימה.
  • Guesthouse Selini – בית הארחה משפחתי באווירה חמה וביתית.

מסלול יום מומלץ

  • בוקר: התחילו את היום בסיור רגלי בכפר, כולל ביקור בכנסיות המקומיות ובתי האבן.
  • צהריים: טיול קל לאורך שביל המחבר בין ויטסה לקניון ויקוס, תוך התענגות על הנופים.
  • אחר הצהריים: בקרו בכפרים הסמוכים, כמו מונודנדרי, או צאו לגשר קוקורי.
  • ערב: חזרו לארוחה מסורתית באחת המסעדות המקומיות.

מדוע לא לפסוח על ויטסה?

בעוד שמבקרים רבים מתמקדים בנקודות התיירות המפורסמות בזגוריה, ויטסה מציעה חוויה אחרתשקטה, אותנטית ומחוברת למסורת. הכפר משלב בין טבע מרהיב, היסטוריה מרתקת ואירוח חם. הביקור בויטסה מאפשר הצצה נדירה לנשמתה האמיתית של זגוריה.

2. כפר דילופו: היהלום הנסתר של זגוריה

מיקום גיאוגרפי ומאפייניו

כפר דילופו (Dilofo) שוכן בלב אזור זגוריה שבצפון-מערב יוון, במחוז אפירוס (Epirus). הכפר ממוקם בגובה של כ-900 מטרים מעל פני הים, מוקף ביערות עבותים ונופי הרים עוצרי נשימה. הרחובות הצרים המרוצפים באבן והבתים המסורתיים הבנויים מאבן מקומית יוצרים תחושה של מסע בזמן. בזכות היותו סגור לכלי רכב, הכפר שומר על האווירה השקטה והאותנטית שלו.

ההיסטוריה של דילופו והאוטונומיה האזורית

האזור כולו נהנה ממעמד אוטונומי מיוחד בתקופת השלטון העות'מאני, מה שאפשר פיתוח כלכלי ותרבותי מרשים במאות ה-18 וה-19. בזכות פטור ממיסים וממשל עצמי, זגוריה הפכה לאזור שוקק פעילות מסחרית, ואנשיה נודעו כיזמים וסוחרים מצליחים. כפרים כמו דילופו נהנו מצמיחה כלכלית שהובילה לבניית בתים מפוארים, כנסיות מרשימות וגשרים אייקוניים. דילופו, בהיותו כפר קטן ושקט יותר, שימש מקום מפלט לאנשי מסחר עשירים שברחו מרעש הערים הגדולות.

אוכלוסיית הכפר ועיסוקיה

תושבי הכפר הם צאצאים של משפחות שהגיעו מהאזור הרחב של אפירוס. בעבר הם עסקו בעיקר בגידול צאן, חקלאות ובמסחר. כיום, אוכלוסיית הכפר קטנה, ורבים מבתיו משמשים כבתי נופש או אירוח. התושבים שעדיין מתגוררים בו מנהלים אורח חיים מסורתי, ומספרים בשמחה למבקרים על ההיסטוריה והמנהגים המקומיים.

אגדות ומיתוסים

לכפר דילופו יש גם צד מיסטי. אחת האגדות המקומיות מספרת על אישה שהלכה ביערות הסמוכים ונעלמה, ורוח רפאים שלה נראתה לכאורה בקרבת הכנסייה המקומית. סיפור נוסף מתאר אבן בכיכר המרכזית שמביאה מזל טוב לכל מי שמאחל בקול רם משאלה בעמידה עליה.

תרבות ייחודית, אירועים ופסטיבלים

בכפר מתקיימים מפעם לפעם אירועים תרבותיים ופסטיבלים קטנים, במיוחד בקיץ ובחגים דתיים. פסטיבל פופולרי הוא חגיגת "פאניגירי" המקומית, שבה תושבים מתאספים לריקודים מסורתיים, אוכל ושתייה, תוך שמירה על צביון התרבות המקומית.

גסטרונומיה ואוכל ייחודי

המטבח המקומי של דילופו מבוסס על חומרי גלם פשוטים אך איכותיים: גבינות מקומיות, בשר טלה, ומאפים מסורתיים. אחת ממנות הדגל היא פאי זגוריה (Pita Zagorisia) – פאי מלוח ממולא בגבינות, תרד או בשר, הנאפה בטאבון. בכפר פועלות מספר מסעדות קטנות המגישות מאכלים מסורתיים בבישול ביתי.

סדנאות והדרכות

כפר דילופו מציע חוויות למטיילים המחפשים עומק ואותנטיות. ניתן להשתתף בסדנאות הכנת מאפים מסורתיים, ללמוד על אריגת צמר מסורתית או לצאת לסיורים מודרכים עם תושבי המקום, שיספרו על ההיסטוריה, הטבע והתרבות המקומית. כדי לתאם, ניתן לפנות לבעלי בתי ההארחה המקומיים, המתווכים בין המבקרים לסדנאות השונות.

לינה במקום

דילופו מציע מספר אפשרויות לינה בבתי אירוח קטנים ומקסימים, חלקם משומרים בצורה אותנטית עם תקרות עץ וקמינים, ואחרים מודרניים יותר אך שומרים על רוח המקום. מומלץ להזמין מקום מראש, במיוחד בעונות התיירות.

מסלול יום מומלץ

  • בוקר: התחילו את היום בהליכה רגועה בכפר. התפעלו מהאדריכלות המקומית, בקרו בכנסייה המרכזית ודברו עם המקומיים.
  • צהריים: צאו לטיול קל ביער הסמוך, בו תמצאו צמחייה עבותה ונופים פסטורליים.
  • אחר הצהריים: בקרו בכפרים השכנים או צאו לטיול גשרים מסורתי, במיוחד לגשר קוקורי המרשים.
  • ערב: חזרו לכפר לארוחה מסורתית באחת מהטברנות הקטנות.

כללי התנהגות וטיפים למטייל

  1. כבדו את השקט – דילופו הוא כפר שקט שמוגדר "כפר ללא רכב". מומלץ להשאיר את הרכב בכניסה לכפר.
  2. שימרו על ניקיון – עזרו לשמור על הסביבה היפה.
  3. לבוש הולם – במיוחד אם אתם מבקרים בכנסיות או באירועים דתיים.
  4. טיפים למטייל: הצטיידו בנעליים נוחות להליכה, במיוחד אם אתם מתכננים לטייל ביער או בגשרים הסמוכים.

מדוע לא לפסוח על דילופו?

בזמן שרוב המטיילים מסתפקים בביקור בכפרים הידועים כמו מונודנדרי או פפינגו, דילופו מציע חוויה שונה לחלוטין. זהו מקום שבו ניתן לחוש את נשמת זגוריה האמיתית – השקט, היופי הפשוט, והחיבור ההדוק למסורת. הכפר מציע הזדמנות לראות את זגוריה מזווית אחרת, אותנטית ומרתקת, שאין לה תחליף במסלול הרגיל.


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.