כשביליתי בקיץ לאורך חופי הקסם של מערב אפירוס, התארחתי בעיר המקסימה פרבזה. בעודי מתרשם ונהנה מיופייה של עיר נמל קסמה זו ומהשהות המענגת בה, אחד מעמיתיי, הציע לי לנסוע לבלות בנהר האכרון ללון בכפר גליקי. תכננתי להישאר ללילה אחד ,ולאחר מספר שעות במקום, החלטתי להאריך שהותי ביום נוסף .ויכולתי עוד...
נהר האכרון, שזורם לו בנחת בין עצי דולב עתיקים ובצללים מרעננים, כבש את לבי ברגע שהגעתי. מימיו הצלולים והשקט הכפרי הובילו אותי להרהר מדוע לא שמעתי על המקום המיוחד הזה קודם לכן. בוקר למחרת, עם זריחה קסומה מעל המים, הבנתי שאין דרך לתאר את תחושת השלווה שממלאת את האוויר. במפגש עם אנשי הכפר המקומיים גיליתי קהילה חמה, מסבירת פנים, שחייהם שלובים בטבע ובמורשת האזור. החלטתי להישאר יום נוסף, לחקור עוד את שבילי ההליכה, לטעום עוד ממטעמי המקום ולצלול לעומק הסיפורים המקומיים. לעיתים, המקומות שלא תכננת להישאר בהם, הופכים להיות אלו שאי אפשר לשכוח..
למרגלות הרי פרמיטיה, ובסמוך לגבול מחוז פרבזה, נמצא הכפר הקטן גליקי, שהוא נקודת מוצא נפלאה למסע אקולוגי אל נופי נהר האכרון וההיסטוריה העשירה של אזור תספוטיה. גליקי משלב בין טבע עוצר נשימה לבין מסורת עשירה ומורשת תרבותית, שהופכים אותו ליעד אטרקטיבי למטיילים המחפשים חוויות ייחודיות ביוון.
גליקי שוכן באזורים הפתוחים של תספוטיה, כשלצידו מזרחית נישאים הרי פרמיטיה ובמערב זורם נהר האכרון האגדי. הנהר, המפורסם במיתולוגיה היוונית כמוביל לשאול, מציע למבקרים חוויות טבע מגוונות: מימיו הצלולים חוצים את היער העבות שבו עצי דולב עתיקים, משטחי עשב ירוק וסלעים המייצרים נוף מיסטי של יערות ונהרות שזורמים למרחקים. הנוף של גליקי עוצמתי אך גם נגיש – בין אם לשיט בנהר או טיולי הליכה בהרים.
שורשיה ההיסטוריים של גליקי מתחילים בתקופה ההלניסטית ובתקופה הביזנטית. אך מה שהופך את הכפר למיוחד הוא חיבורו לאנשי סולי והסכם גליקי שנחתם במאי 1821, במהלך מלחמת העצמאות היוונית, ואיפשר לאנשי סולי לשוב לביתם. האירועים הללו מייצגים לא רק את עברו ההיסטורי של הכפר, אלא גם את החיבור בין אנשי המקום לערכים של עצמאות ורוח חופש.
מי היו אנשי סולי ?
אנשי סולי (Σουλιώτες) היו קהילה של יוונים הרריים שחיו באזור סולי, באפירוס שבצפון-מערב יוון, והתפרסמו בזכות מאבקם העיקש בעות'מאנים במהלך המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19. הם היו ידועים כקבוצה של לוחמים עצמאיים וחופשיים, שהתיישבו בכפרי סולי המבודדים, והצליחו לשמור על עצמאותם במשך שנים רבות בזכות מיקומם הקשה לגישה ולחוסן הקהילתי והצבאי שלהם. אנשי סולי הפכו לסמל למאבק ביוון לעצמאות.ב-1803, לאחר מצור כבד שניהל עליהם עלי פאשה, השליט העות'מאני של יואנינה, נאלצו הסוליוטים להיכנע ולנטוש את כפריהם. רבים מהם נמלטו, וכמה אף מצאו מקלט בגליקי ובכפרים שכנים. אנשי סולי המשיכו להילחם בכיבוש העות'מאני ממקומות גלותם ואף סייעו למאבק היווני לעצמאות שהחל בשנת 1821.במאי 1821 נחתם הסכם גליקי, הסכם שלום שנערך בין הסוליוטים לבני בריתם לבין השליטים העות'מאניים-אלבניים, אשר אפשר להם לשוב לסולי ולהחזיק בבתיהם. הסכם זה היה זמני, שכן מאבק העצמאות נמשך עד לקבלת עצמאותה של יוון.
עם אוכלוסייה של כ-453 תושבים (נכון ל-2011), גליקי הוא כפר שלו ובעל מסורת חקלאית עשירה. התושבים המקומיים מתפרנסים בעיקר מחקלאות ומהתיירות האקולוגית, שנהר האכרון וסביבתו מעודדים. התרבות המקומית מונעת מהקשרים ההדוקים בין התושבים לערכי טבע, אקולוגיה ואירוח, מה שמאפשר חוויות אוטנטיות למבקרים.
גליקי הוא יעד מצוין לתיירות אקולוגית, ומציע שפע פעילויות למטיילים. הנהר האכרון מאפשר רפטינג, קיאקים ורכיבה על סוסים, לצד אפשרויות לשחייה במימיו הקרירים של הנהר. באביב ובקיץ, הזרימה קלה ונוחה למשפחות ולמטיילים שמחפשים חוויה בטבע. מעבר לכך, מסלולי ההליכה סביב גליקי מציעים מסע חוויתי ביער, כשתצפיות אל קניון האכרון מזמנות נופים עוצרי נשימה.
מסלול "סקלת צבלאניה" הוותיק Skala of Tzavelaina
מוביל לכפר סאמוניבה, המסלול הינו נגיש ומאפשר חוויה של טבע ותרבות מקומית. הוא נחשב לבטוח יחסית למטיילים בעלי כושר גופני סביר, אך יש לקחת בחשבון שהוא כולל קטעים תלולים ושביל חצוב בסלע. המסלול מתחיל בגשר גליקי, עובר דרך מעיינות נהר האכרון ומוביל אל "סקלת צבלנאס" – המסלול נמשך כ-2 שעות ומאפשר למטיילים לחוות את ההיסטוריה והטבע העשיר של האזור.ניתן לטייל במסלול באופן עצמאי, אך מומלץ להצטייד במפה עדכנית או באפליקציית ניווט, ולוודא שאתם מכירים את תנאי השטח ומזג האוויר הצפוי. אם אתם פחות מנוסים בטיולים בשטח הררי או מעדיפים ליווי מקצועי, מומלץ לשקול הצטרפות למדריך מקומי המכיר את האזור ויוכל להעשיר את החוויה בהסברים על ההיסטוריה והטבע המקומי.
מטיילים בגליקי מוזמנים להקפיד על כללי תיירות אקולוגית, לשמור על ניקיון המקום, לכבד את המארחים ואת הטבע הייחודי של האזור. כפר גליקי מתגאה בתרבות אירוח מסורתית וערכי אקולוגיה חשובים, ולכן חשוב לשמור על שקט ושלווה באזורי הטיול והמעיינות, ולהימנע מהשארת אשפה בשטח.