ככל שהעמקתי לחקור סיפורם של כפרים רבים ביוון, מצאתי שיש להם מכנה משותף אחד בולט. הסתבר שמספר לא מבוטל מהכפרים ביוון הוקמו, בשלב כזה או אחר, במהלך המאה ה-14. ניסיתי להבין מה הסיבה שדווקא באותה מאה הוקמו אותם כפרים. חקירתי העלתה מספר סיבות היסטוריות שהתרחשו לא רק ביוון אלה בכל ה"עולם החדש" , באירופה.
המאה ה-14 הייתה תקופה קריטית בהיסטוריה של יוון ושל אירופה כולה, שהתאפיינה בשינויים דרמטיים במבנה החברתי, הפוליטי והדמוגרפי. שני אירועים מרכזיים – המגפה השחורה והתפרקות השלטון הפאודלי – השפיעו על יוון באופן משמעותי, כשהם משתלבים עם התבססות השלטון העות'מאני ליצירת תנאים להקמת כפרים חדשים ברחבי היבשת היוונית.
המגפה השחורה ותוצאותיה:
המגפה השחורה, שהתפשטה ברחבי אירופה במאה ה-14, הכתה גם ביוון וגרמה לתמותה המונית בקרב האוכלוסייה. הכחדה של חלקים ניכרים מהאוכלוסייה הביאה לנטישה של ערים וכפרים רבים, כשחלק מהתושבים שנותרו בחיים נמלטו לאזורים כפריים מבודדים יותר בניסיון להימנע מהתפשטות המגפה. התנועה הזו של תושבים מהערים הגדולות לאזורים מרוחקים הובילה להקמת כפרים חדשים, ששימשו כמקומות מקלט ותחילת חיים חדשים הרחק מהאסון המתמשך.
התפרקות השלטון הפאודלי:
במקביל למגפה, השלטון הפאודלי, שהיה מבוסס על מערכת של אדונים ואריסים, החל להתפרק. הירידה הדרמטית באוכלוסייה גרמה למחסור בכוח עבודה, דבר שהחליש את מעמדם של האדונים הפאודלים. האריסים, שבזכות התמותה הגבוהה מצאו עצמם פתאום במעמד של כוח, החלו לעזוב את האחוזות הפאודליות ולחפש חיים עצמאיים יותר. חלקם בחרו להקים כפרים חדשים במקומות מרוחקים יותר, בהם יכלו לעבוד את האדמה בצורה עצמאית וליהנות מפירות עמלם ללא תלות באדון פאודלי.
התבססות השלטון העות'מאני:
בתקופה זו החלה גם התבססות השלטון העות'מאני ביוון, כשהעות'מאנים עודדו הקמת כפרים חדשים, בעיקר באזורים הרריים ובמקומות אסטרטגיים. הכפרים החדשים האלה נבנו במקומות שקשה היה להגיע אליהם, כדי להגן עליהם מפני פשיטות של צבאות וכנופיות, ושימשו כמרכזים חקלאיים ומסחריים.
המעבר מימי הביניים לרנסנס והשפעתו על יוון:
המאה ה-14 היא גם התקופה שבה אירופה עברה מימי הביניים לתקופת הרנסנס, תהליך שהשפיע גם על יוון. השינויים החברתיים, הכלכליים והתרבותיים שהתרחשו באירופה באותה תקופה כללו התפתחות של ערים, עלייה במעמד הבורגנות והתחדשות אינטלקטואלית ותרבותית שהתבססה על ערכים קלאסיים מיוון ורומא העתיקות. אמנם תנועת הרנסנס עצמה התחילה בעיקר באיטליה, אך ליוון היה תפקיד חשוב בשימור והעברת הידע הקלאסי שהפך למקור השראה לתנועה זו. בתקופה זו החלו להתרחש שינויים באמנות, באדריכלות ובחשיבה הפילוסופית, תהליכים שתרמו להתפתחות כפרים חדשים ולשמירה על המסורות התרבותיות היווניות.
השפעת הכפרים החדשים על החברה והתרבות היוונית:
הכפרים החדשים שנוצרו כתוצאה מהאירועים הללו הפכו עם הזמן למוקדים של תרבות ייחודית ושמרו על מסורות עתיקות ומנהגים מקומיים. הכפרים הללו היו מנותקים יחסית מהשפעות חיצוניות, מה שאיפשר להם לשמר את המורשת התרבותית שלהם לאורך הדורות. בנוסף, המפגש בין התרבות היוונית המקומית לבין ההשפעות העות'מאניות יצר סינתזה תרבותית מעניינת שהתבטאה באדריכלות, במוזיקה ובמנהגים מקומיים.