קסנתי היא העיר הראשונה בה ביקרתי במזרח יוון. יצאתי מסלנוקי מזרחה ומיהרתי להגיע אליה בכביש E90 ( שעתיים וקצת ב 200 ומשהו ק"מ ), ובדרך בחרתי לדלג על כניסה וטיול בעיר החוף והנמל קאבלה. משהו בסיפור של העיר משך אותי מאד. כשהגעתי אליה לראשונה, הבנתי עד כמה היא מיוחדת מכל הכרתי.על הסיבות לייחודיות זו, החלטתי לכתוב המאמר .
בפינה הצפון-מזרחית של יוון, בלב חבל תראקיה המערבית, שוכנת קסנתי - עיר שמספרת סיפור יוצא דופן של מפגש בין עולמות. מיקומה הייחודי, בנקודת המפגש בין יוון, טורקיה ובולגריה, הפך אותה לאורך ההיסטוריה לצומת דרכים חשוב של סחר, תרבות ופוליטיקה. חבל תראקיה, המשתרע על פני שלוש מדינות, היה מאז ומתמיד אזור של מעבר והשפעות צולבות.
חשיבותו האסטרטגית של האזור לא פגה גם בימינו. תראקיה המערבית מהווה את החוליה המזרחית של האיחוד האירופי, נקודת המגע שלו עם טורקיה והמזרח התיכון. הרי רודופי המתנשאים מצפון לעיר והנהר נסטוס הזורם ממערב לה, יוצרים נוף דרמטי המשקף את מורכבות האזור.
המאה ה-19 סימנה נקודת מפנה נוספת בתולדות העיר עם התפתחות תעשיית הטבק המשגשגת. המסחר בטבק לא היה רק מנוע כלכלי - הוא היווה קטליזטור לשינוי חברתי עמוק. סוחרי טבק יהודים הביאו קשרים בינלאומיים וידע פיננסי, פועלים יוונים ומוסלמים עבדו זה לצד זה במחסנים המפוארים, ורשת מסחר ענפה חיברה את קסנתי לנמלי אירופה המרכזיים.
הקהילה היוונית-נוצרית: שורשים עמוקים ומבט קדימה
בלב העיר העתיקה מתנשאת קתדרלת יוחנן המטביל, סמל למורשת היוונית-אורתודוקסית העמוקה של קסנתי. המבנה המרשים, שנבנה מחדש אחרי רעידת האדמה של 1829, משלב אדריכלות ביזנטית מסורתית עם חידושים של המאה ה-19. מנזר פנגיה ארכנגליוטיסה, המשקיף על העיר מהגבעה, אינו רק מרכז דתי אלא גם מוקד תרבותי וחינוכי. בימי החגים הדתיים, במיוחד בחג מריה באוגוסט, המנזר הופך למוקד עלייה לרגל המושך מאמינים מכל רחבי תראקיה.
הקהילה המוסלמית והפומקים: מסורת חיה
הפומקים מייצגים פרק מרתק בסיפורה של קסנתי. קהילה מוסלמית זו, הדוברת דיאלקט סלאבי עתיק, שימרה את זהותה הייחודית לאורך מאות שנים. המסגדים ההיסטוריים של העיר - מסגד אצ'ריאן העתיק מהמאה ה-16, מסגד צ'ינאר עם מינרט השיש המרשים שלו, ומסגד סרוילי - משקפים מורשת עשירה של אדריכלות ואמנות אסלאמית. בכפרי הפומקים בהרי רודופי, המסורת עדיין חיה ונושמת, עם מסגדים מעוטרים באריחי קרמיקה צבעוניים ונשים הלובשות את הלבוש המסורתי.
הקהילה היהודית: זיכרון חי של עבר מפואר
סיפורה של הקהילה היהודית בקסנתי הוא פרק מרגש ועצוב בתולדות העיר. במשך דורות, היו סוחרי הטבק היהודים חלק מרכזי מהחיים הכלכליים והתרבותיים של העיר. הם פיתחו קשרי מסחר בינלאומיים, הביאו חדשנות פיננסית, והיו גשר חי בין התרבויות השונות. שני בתי הקברות היהודיים, אף שהם מוזנחים כיום, מספרים את סיפורן של משפחות שהטביעו את חותמן על העיר. החיסול הטרגי של הקהילה בשואה, כשרוב חבריה נשלחו לאושוויץ במרץ 1943, הותיר חלל עמוק בחיי העיר.
מחסני הטבק המונומנטליים של קסנתי הם עדות מרשימה לתור הזהב הכלכלי של העיר. המבנים המפוארים, המשלבים אלמנטים אדריכליים אירופאיים ועות'מאניים, מספרים סיפור של שגשוג שחצה גבולות דתיים ותרבותיים. בתי המסחר היהודיים לשעבר, המסגדים העתיקים והכנסיות - כל אחד מהם הוא פרק בסיפור המתמשך של העיר.
טקה קיוטוקלו באבא, מנזר דרווישי עתיק ליד הכפר סלינו, מספק הצצה נדירה לעולמה של המיסטיקה המוסלמית. אף שרק חלק הקבר של המתחם שרד, המקום עדיין מושך מבקרים מכל הדתות, המגיעים להדליק נרות ולבקש ברכה.
שוק השבת של קסנתי הוא יותר מסתם מקום מסחר - הוא במה חיה למפגש התרבויות של העיר. ברחובות הצרים של העיר העתיקה, סוחרים מכל הקהילות מציגים את מרכולתם. ריחות משכרים של תבלינים וקפה טורקי מתערבבים באוויר, רקמות מסורתיות של נשות הפומקים מוצגות לצד גבינות מהכפרים ההרריים ודבש מקומי. המיקוח והמסחר נעשים בחיוך ובתערובת של שפות, כשברקע מתנגנת לסירוגין מוזיקה יוונית וטורקית.
בתי הקפה המסורתיים של קסנתי, ה"קפנייה", הם הרבה יותר ממקומות לשתיית קפה - הם מוסדות תרבותיים חיים ונושמים. בקפה "אורפאס" ההיסטורי, שבו ישב פעם המלחין הדגול מיקיס תאודורקיס, עדיין מגישים קפה טורקי בפינג'אן נחושת עם לוקום מתוק. השיחות בשלוש שפות מתערבבות עם צלילי משחקי הטאבלה, יוצרות פסקול ייחודי לעיר.
האווירה בטברנות אלה היא בלתי פורמלית ואינטימית. סביב השולחנות יושבים יחד תושבים מקומיים ותיירים, מוסלמים ונוצרים, צעירים ומבוגרים. המלצרים הוותיקים, המכירים את כל הלקוחות הקבועים, מגישים מנות מסורתיות קטנות (מזדס) - דולמדס עטופים בעלי גפן, סרדינים צלויים טריים, וסלט יווני בתיבול מקומי ייחודי. היין המקומי זורם בחופשיות, והאוזו מוגש בכוסיות קטנות עם קרח ומים.
מה שהופך את הטברנות של קסנתי למיוחדות הוא השילוב הטבעי בין המסורות המוזיקליות. הנגנים, רובם בני למשפחות מוזיקליות ותיקות בעיר, מכירים היטב את המוזיקה של כל הקהילות. הם יכולים לעבור בטבעיות משיר יווני עממי ללחן טורקי עתיק, ומשם למנגינה מסורתית של הפומקים. לעיתים קרובות, הקהל מצטרף בשירה ובריקודים, יוצר חגיגה ספונטנית של אחדות תרבותית.
ב"טברנת המלאכים", הממוקמת ברחוב צדדי שקט, התקרה מקושטת בכלי נגינה עתיקים, וקירותיה מכוסים בתצלומים היסטוריים של העיר. כאן, בימי שישי, מתקיימים מופעים מיוחדים בהם מוזיקאים צעירים משלבים את המסורת עם סגנונות עכשוויים. זהו המקום בו מיקיס תאודורקיס נהג לשבת ולהאזין למוזיקאים המקומיים, שואב השראה ליצירותיו.
הטברנות משמשות גם כמקום מפגש חברתי חשוב. בשולחן אחד אפשר למצוא קבוצת סטודנטים מהאוניברסיטה המקומית, בשני משפחה מורחבת חוגגת יום הולדת, ובשלישי תיירים המתוודעים לראשונה לעושר התרבותי של העיר. השיחות זורמות בערבוביה של שפות, והאווירה החמה והמזמינה מזכירה שלמרות כל ההבדלים, המוזיקה והאוכל מחברים בין כולם.למבקר בקסנתי, ביקור בטברנה מסורתית הוא חוויה חיונית להבנת הרוח האמיתית של העיר. זוהי הזדמנות לחוות את הדו-קיום התרבותי לא כמוצג מוזיאוני, אלא כמציאות חיה ונושמת, מלאה בצלילים, טעמים וחום אנושי.
הפסטיבל השנתי, המתקיים בתחילת הסתיו, הפך מאירוע מקומי צנוע לחגיגה תרבותית מרכזית. למשך שבעה ימים, העיר העתיקה מתעוררת לחיים באופן יוצא דופן. הרחובות, המוארים בפנסים צבעוניים, מתמלאים במוזיקה, תערוכות ומופעי רחוב. משפחות ותיקות פותחות את חצרותיהן למבקרים, מציעות מאכלים מסורתיים ומספרות את סיפוריהן.
לינה בטעם של פעם
מלון "Z Palace", בית ארחוזה עות'מאני משוחזר מהמאה ה-19, מציע חוויית לינה היסטורית עם נוחות מודרנית.
"Hotel Xanthippion", הממוקם בבניין היסטורי משוחזר, מציע אירוח אותנטי במחירים סבירים. למי שמחפש אירוח ביתי,
משפחות מקומיות מציעות חדרי אירוח בבתיהן המסורתיים.
טעמי המקום
במסעדה המשפחתית "Thrakiotiko" תוכלו לטעום מאכלים מסורתיים של תראקיה בסביבה אותנטית.
"To Palio Arhontiko" מציעה גרסאות מודרניות למאכלים מסורתיים.
בשוק, חפשו במיוחד את הבורקס של הפומקים והמאפים המתוקים המסורתיים.